Antarctica 3 – Pasajul Drake

Locatia curenta::///Antarctica 3 – Pasajul Drake

Antarctica 3 – Pasajul Drake

 

In timp ce ultimele raze ale soarelui dispareau sub linia orizontului, Plancius iesea din Canalul Beagle. Eram, oficial, “on the open seas”, in largul marii. Urmau 2 zile in care trebuia sa traversam Canalul Drake.

Privim una dintre hartile ce se gasesc la bord si nu pare asa o mare chestie canalul asta. Sus se vede varful sudic al Americii de Sud, de unde plecaseram. Iar jos, in sud, se vede peninsula Antarcticii, unde ne doream sa ajungem. In stanga Oceanul Pacific, in dreapta Oceanul Atlantic.

Drake_Passage_-_Lambert_Azimuthal_projection

Si totusi, vom avea nevoie de mai mult de 2 zile pentru a traversa cei 800 de kilometri ce ne despart de Peninsula Antarcticii. Si macar de ar fi doua zile de plutire lina si lancezeala molcoma pe punte.

 

Dar nu e chiar asa. Afara e frig, iar vantul intens face ca temeperatura resimtita sa fie chiar mai joasa. Deci imboldul de a explora vasul este serios “contrabalansat” de puternica dorinta de a gasi un coltisor cald in interior. Pe de alta parte nici nu am avea mult timp de hoinarit pe afara. Doua zile pe mare ar putea parea ca trec incet insa nu si atunci cand ai un program destul de strict.

Acesta incepe dimineata cu o trezire destul de lipsita de menajamente in megafon: “Good morning ladies and gentlemen, it is 7 AM, breakfast will be served in half an hour”. Micul dejun, imbelsugat (asa ni se parea noua), este totusi doar pentru cei care nu au rau de mare. Altfel, 2-3 banane si ceva biscuiti si aia e. Urmeaza prezentari tinute de echipa de lectori aflata la bord. Acestia au pregatiri si pasiuni diverse. Biologie, ornitologie, geologie, istorie marina si multe altele. Astfel, nu ai timp sa te plictisesti.

http://best-antibiotics-otc.com

O alta activitate “creativa” este curatarea echipamentului ce urmeaza sa fie folosit in Antarctica. Ideea e simpla: fiind un taram izolat si destul de fragil, toti cei care doresc sa il viziteze trebuie sa ia cateva masuri speciale. Cum ar fi mai sus mentionata a curatare temeinica de echipament. Fie ca e vorba de rucsaci.

Sau de geci…

Mai mult, aflam ca nu vom putea sa ne folosim propriile incaltari pentru expeditiile in Antarctica. Vom primi in schimb fiecare, cizme speciale, ce nu au fost purtate in nici o alta parte a planetei. Asta pentru a limita trasportul de bacterii sau particule straine.

Si ca tot veni vorba de siguranta, o atentie speciala este acordata procedurilor ce trebuie urmate in cazul de urgenta. Aflam unde sunt vestele de salvare, care este punctul de adunare, unde sunt barcile de salvare si cum trebuie sa ne urcam in ele.

Treaba este foarte serioasa. In aceste ape nu prea este loc de greseala. Ai face bine sa nu calci gresit. Un om poate rezista foarte putine minute in apele inghetate. Facem inclusiv o simulare a unei evacuari de urgenta.

Orele trec totusi greu. Aapele parca din ce in ce mai agitate fac primele victime. La pranz si apoi la cina, sala de masa este din ce in ce mai goala. Multi dintre pasageri nu prea mai reusesc sa se aventureze dincolo de ruta pat-baie. Cei care ajung totusi pana in sala principala privesc, cu nerabdare parca spre  monitorul unde esta afisata imaginea GPS. Punctul rosu suntem noi.

Si dupa o zi pe ape, inca suntem mai aproap de America de Sud. Afara, pe punte situatia nu e mai roz. Faptul ca o mare parte din timp trecem printr-o ceata groasa nu ajuta la ridicarea moralului.

Ai zice ca aflandu-te pe  un vas in largul oceanului, nu prea ai ce vedea daca te aventurezi pe punte. Insa nu este deloc asa. Atunci cand vizibilitatea ne permite, suntem incantati cu zborul pasarilor marine cand iesim sa inghetam… adica sa ne plimbam pe punte. Si inca pasari speciale. Albatrosii, de exemplu, sunt cu adevarat majestuosi. Cu o intindere a aripilor de aproape 4 metri, zborul lor la doar centrimetri deasupra valurilor este impresionant.

 

Seara celei de a doua zile ne prinde deja nerabdatori sa ajungem. Unii pentru ca asteptau cu nerabdare sa nu le mai fie rau (de mare). Altii pentru ca viata pe vas li se parea plictisitoare. Dar probabil toti, pentru ca ardeam de nerabdare sa cunoastem Antarctica. Dupa cina ies pe puntea de la babord, pentru “o gura de aer rece”.

Mai mult din reflex, ochii fug peste intinderea mereu in miscare a oceanului, in cautarea vreunei pasari. Cu mare bucurie zaresc insa un iceberg. Primul.

Nu mai avem mult. Ajungem.

 

 

 

2013-12-14T10:09:01+00:00 By |2 Comments

2 Comments

  1. explorish December 15, 2013 at 1:20 pm - Reply

    drake shake… ce frumos. amintirile ma rascolesc :). felicitari pentru idee, serendipitate si documentare!

    • admin December 15, 2013 at 4:53 pm - Reply

      Haha, exact, “drake shake or drake lake”

Leave A Comment