Vikingi 4 – Finlanda

Locatia curenta:://Vikingi 4 – Finlanda

Vikingi 4 – Finlanda

Iata ca a venit timpul sa continuam povestea lasata atat de “idilic” (nu e asa?) sa se odihneasca in casuta galbena cu pisica si caine, de la marginea Tallinnului.

Dupa o zi de leneveala si umblet lenes prin centru vechi al orasului, zi in care eu am incercat sa ii arat Andreei frumusetile blonde cu picioare lungi ale orasului iar ea s-a lasat greu convinsa de acest fapt, era momentul sa plecam spre Finlanda.

Lucrul acesta se poate face in doua feluri de unde ne aflam noi :

varianta 1 : Iesi din Tallinn spre est, ii dai gaz pana ajungi la o granita. Acolo niste oameni in verde cu caini lupi o sa iti spuna pe ruseste ca ar vrea sa vada o viza ce iti permite intrarea in “Mother Land”. Viza care se poate optine doar in prealabil la Bucuresti pe ceva bani. Si chiar daca te lasa baietii in verde sa intri in tara lor tot mai ai ceva kilometri buni pana la Sankt Petersburg si de acolo in sus spre Finlanda.

varianta 2 : te imbarci pe un feribot, te relaxezi pe puntea din spate cam 2 ore si cat ai privit in jur si ai mancat un hot-dog (hehe) se vad deja cladirile Helsinki-ului.

Cum noua de feribot nu ne este frica alegem varianta mai rapida si mai eficienta (ca timp si costguri).

In port, inainte de imbarcare, observam un afis destinat celor care tocmai soseau in Estonia, cu mesaj ingrijorator.

"La noi e mai bine"

Daca aici e “cheaper” acolo cum o sa fie? Ne alungam astfel de ganduri sumbre si ne relaxam la soare in timp ce ne bucuram de un pranz cumparat de la super-marketul de pe vapor.

Nici bine nu terminam si suntem anuntati sa ne pregatim pentru debarcare. Trapa feribotului coboara incet lasand sa patrunda lumina soarelui finlandez in cala intunecat. Gata? Gata !

Prima linie la start

Decidem sa vedem putin care e situatia din centrul Helsinki-ului, rugandu-ne in acelasi timp sa nu fie ca in Riga. Nu a fost ca in Riga, mult mai lejer traficul, mai putin haotic, insa tot nu am facut prea multa umbra orasului si am iesit spre… uhmmm practic spre verde. Sigur, mai erau sate, orase dar in mare parte Finlanda este asa :

Peisaj finlandez

Drum drept, padure in stanga padure in dreapta si… mergi. Padure padure padure padure, lac. Padure padure, lac. Chiar zambeam atunci la gandul ca, daca ar fi fost in Finlanda, Mircea cel Batran ar fi avut multi “prieteni” iar turcii multi dusmani intre acesti codri. Dar, lasand scrisorile lui Eminescu deoparte, in al doilea razboi mondial, padurile lor chiar au jucat un rol important in incercarea disperata a finlandezilor de a lupta contra vecinilor de la est.

Dar sa revenim la… “copacii” nostri. Verdele lor era imbogatit in acea zi de iunie de albastrul deschis al cerului si uneori, de luciul lacurilor sau maroul sobru al ogoarelor. In rest… padure nesfarsita. Si repeti asta pana ajungi in locul dorit.

The kingdom above

Fields of.. crops

Ei bine noi nu doream sa ajungem intr-un loc anume asa ca am continuat sa ne bucuram de privelistea foarte “variata”.

Intrebam GPS-ul de ceva locuri de campare, ne duce la vreo 2 care inca nu erau deschise pentru ca nu eram in sezon, dar la a treia incercare iese bine si ajungem sa ne punem cortul intr-un frumos camping langa… ati ghicit o padure si un lac:)

Casa de vacanta

Ne-am petrecut restul serii intr-un mod foarte placut, cu tot felul de activitati marunte…

In timp ce ne ridicam cortul observam roiuri nesfarsite de tantari si alte insecte “ciupitoare” asa ca “supra-compensam” prin mutarea cortului mai langa apa si cumpararea de la buticul campingului a 4 spray-uri de tantari ( mai aveam cu noi 2 din excursia trecuta).

Apoi inainte de culcare imi dau seama ca nu stiu ce face zgomot la ponton de cate ori bate vantul si realizez ca in timpul noptii o sa ma trezesc mereu si o sa am impulsul sa ies din cort si sa vad ce e cu zgomotul. Asa ca ne mutam cortul inapoi, mai departe de ponton. Radem glumim dar temerile de acest fel nu sunt bune si ar trebui stapanite si invinse.

Dar in general a fost cum spuneam un sfarsit de zi linistit. “Sfarsit” este impropriu spus pentru ca ziua nu s-a sfarsit practic, noaptea nemaiavand puterea sa ne cuprinda. Incepuse ziua noastra cea mai lunga…

2011-07-05T14:13:43+00:00 By |2 Comments

2 Comments

  1. Cristina S April 9, 2013 at 11:29 am - Reply

    Cat ati platit pentru campare?

    • AlexMD April 9, 2013 at 2:36 pm - Reply

      Buna Cristina, din pacate nu prea mai stiu. Destul de mult totusi… cred ca in jur de 20 euro? Insa exista si variante mai ieftine de campat “wild”. Insa noi nu prea am avut curajul sa ne aventuram.

Leave A Comment