Hister Nostrum Partea a II-a: Parcul Natural Portile de Fier si imprejurimile!

Locatia curenta::/, Hister Nostrum, Romania, scari spre cer/Hister Nostrum Partea a II-a: Parcul Natural Portile de Fier si imprejurimile!

Hister Nostrum Partea a II-a: Parcul Natural Portile de Fier si imprejurimile!

Este sambata dimineata, soarele este sus pe cer si azi avem program de voie. Dar cum “voia” motociclistilor este de multe ori sa se plimbe cu motocicleta iata ca si in dimineata asta ne-am regasit destui in fata pensiunii la ora anuntata de organizatori pentru startul unei plimbari de-a lungul Dunarii.

Deloc neobisnuit pentru noi, nu stiam prea bine pe unde o sa mergem sau care e planul. Noutatea insa, fata de cum eram obisnuiti in drumurile anterioare, era ca de aceasta data nu aveam sa calatorim singuri. Ci in grup destul de mare, peste 20 de motociclete.

Acuma… o sa fiu sincer si o sa recunosc ca noi nu prea suntem obisnuiti cu astfel de drumuri. Preferam sa calatorim singuri pentru ca mergem in ritmul nostru, nu deranjam pe nimeni cand vrem sa ne oprim sau cand vrem sa ne schimbam brusc planurile. Eram deci putin ingrijorati despre felul cum aveau sa decurga lucrurile in aceasta tura. Spre placuta noastra surpriza, VStromistii s-au aratat oameni super de treaba si motociclisti foarte responsabili.

S-a mers ordonat, in formatia corecta de zig-zag, depasind rareori viteza regulamentara. Liderii grupului aveau mereu grija de noi, iar noi ceilalti ne-am pastrat decenti. Fara smecherii si “vai ce tare sunt eu”. Fara dat pe o roata (da, poate si VStromul asta), sau ambalat motoare aiurea. Pe scurt, o placere!

Iar opririle sunt la fel de placute, caci vremea este potrivita, si suntem departe de “jungla urbana”. Putina lume trece pe aici si asta nu e chiar rau. In schimb, suntem inconjurati de “fluturi”.

 

Inaintam pe DN57, cu Dunarea mereu in stanga noastra. Sau aproape mereu. Uneori drumul se rasuceste specios urmand linia valcelelor, urcand repezit pe coama vreunui deal numai pentru a se arunca din nou spre apele fluviului. Condusul pe aceste portiuni este o placere, insa trebuie mare atentie la drum. Sunt zone unde acesta nu este chiar in cea mai buna stare.

Trecem pe langa Statuia lui Decebal, sau mai exact chipul sau, sculptat direct in piatra muntelui. Interesant este ca desi lucrarea pare veche este de fapt inceputa in 1994 si constructia sa a durat 10 ani, terminandu-se in 2004.

Un bun loc de popas insa noi trecem fara sa ne oprim (de aceea si poza din miscare) pentru ca vrem sa ne oprim putin “mai la deal” la inceputul unui traseu turistic din Rezervatia Si Parcul Natural Portile de Fier, traseu ce avea sa ne duca pana deasupra Cazanelor Mici. Lasam deci motocicletele jos, in parcare si incepem urcusul.

Intram intr-o lume de basm. Intr-o padure batrana, cu multi copaci mancati de o specie de insecte ciudate, ce seamana cu fluturii. Crengile fara frunze, se arcuiesc strans peste poteca ingusta iar “fluturii” zburda fara noima printre ele. Ne asteptam sa gasim dupa urmatoare cotitura casuta vrajitoarei.

 

Nemaiavand motocicletele la indemana, lucrurile nu prea mai merg “ca pe roate” si inaintarea este uneori mai greoaie. Dar, vorba aceea, pauzele lungi si dese, cheia marilor succese. Ne oprim des si avem timp sa admiram peisajele.

Si trebuei sa avem grija sa nu lasam nici un gunoi in urma noastra. Oamenii de aici… sunt pusi pe treaba. Iar noua inca nu ne era foame asa ca nu vroiam sa mancam nimic.

Pe cativa, foarte putini dintre VStromisti ii cunosteam din-ainte. Pe alti cativa, doar online. Insa am simtit ca ziua aceasta ne-a apropiat de multi dintre ei.

Sus, pe platou, facem pozele clasice “pe marginea haului” (Dunarea era la cativa zeci de metri buni sub noi). Apoi zabovim pentru o vreme in soare vorbind sau tacand,pozand sau doar privind in jur. Dincolo de  “ape” este Serbia.

Timpul trece lenes si ziua pare sa fie fara sfarsit. Si este foarte bine asa. iata cum incet incet, (re)descoperim unele dintre frumoasele locuri de la Clisura Dunarii, gasind in acelasi timp si prieteni noi. Cat despre aceasta zona, nu stiu cat de bine este cunsocuta. Judecand dupa numarul foarte mic de turisti intalniti intr-o frumoasa sambata de vara, as zice ca nu e prea cunoscuta.  Si poate e mai bine asa. Departe este nebunia de pe Valea Prahovei, din zona Branului sau de la… malul marii. Si totusi, aici, la Clisura Dunarii, poti sa gasesti pensiuni foarte faine, chiar pe malul Dunarii, ai la indemana cateva Parcuri Naturale (Portiel de Fier si Rezervatia Domogled-Cerna), trasee montane marcate si multe locuri interesante de vizitat. Mai mult, daca chiar te-ai incalzit, o baie in Dunare este posibila oricand! Avem locuri frumoase, pe care nu prea stim sa le promovam. Si poate e chiar mai bine asa!

Data viitoare ajungem pe drumuri inguste pana hat departe, unde intra Dunarea in tara. Ramaneti pe frecventa!

 

 

2013-09-29T20:42:51+00:00 By |4 Comments

4 Comments

  1. cip July 5, 2013 at 11:09 am - Reply

    Frumos spus domnul Alex! Trebuie neaparat sa scrii o carte cu o parte din plimbarile pe care le-ati facut.

  2. MC July 5, 2013 at 10:38 pm - Reply

    Sunt de acord cu cip ca trebuie sa scrii o carte a calatoriilor facute si a celor viitoare

  3. Adriana July 9, 2013 at 10:54 am - Reply

    Superbe pozele, traseul, oamenii, ideea. Ma bucur tare mult cand vad astfel de evenimente!

  4. […] jQuery(document).ready(function () { var menu_speed = 'fast'; var animation_effect = 'fade_in'; jQuery("nav#top-menu > ul > li > ul").hide(); var windowWidth = jQuery(window).width(); jQuery(window).resize(function() { //jQuery("nav#top-menu > ul > li > ul").hide(); windowWidth = jQuery(window).width(); //alert(windowWidth); }).resize(); jQuery("nav#top-menu > ul > li").hover(function () { if (animation_effect == 'fade_in') jQuery('ul', this).stop(true, true).fadeIn(menu_speed); if (animation_effect == 'slide_down') jQuery('ul', this).stop(true, true).slideDown(menu_speed); }, function () { if (animation_effect == 'fade_in') jQuery('ul', this).stop(true, true).fadeOut(menu_speed); if (animation_effect == 'slide_down') jQuery('ul', this).stop(true, true).slideUp(menu_speed); }); jQuery('nav#top-menu > ul > li').mouseleave(function() { jQuery("nav#top-menu > ul > li > ul").hide(); }); }); « […]

Leave A Comment