Paralela 45

Paralela 45

Cam toti cei care facem drumul Bucuresti-Brasov, trecem pe DN1 si deci trecem, stiind sau nu, pe langa Monumentul ridicat in dreptul Paralelei 45. Este un mic edificiu de piatra, batut de vanturi si de ploi, inconjurat de gunoaie si mai nou sapat serios de jur imprejur (probabil cineva a cautat armaturile de fier?).

Eu il stiu de cand eram mic si il intrebam pe tata “ce inseamna paralela 45 si unde este mai exact caci eu nu vad nimic paralel pe acolo”. A mai trecut ceva vreme pana ce, la scoala, am aflat cum sta treaba de fapt cu liniile de latitudine si longitudine. Anul trecut calatorind prin Americi, am tot trecut “linii” din astea imaginare dar atat de importante pentru geografia pamantului (si nu numai). Cercul Polar, Paralela 45 (la ei), Tropicul Racului, Tropicul Capricornului, Ecuatorul. Si mai peste tot locurile cu pricina  erau amenajate frumos, aveai un semn sau o placuta unde puteai sa citesti cate ceva despre locul rspectiv si in general era locuri ingrijite.

Ne-am adus aminte de Paralela 45 de la noi din tara. Si parca ne-am intristat, stiind-o, cel putin pe cea de pe DN1, intr-o stare deplorabila. Asa ca, Andreea a propus sa incercam sa imbunatatim cumva asta. Iata, cam asa arata monumentul pana astazi. (multumim, Andrei pentru imagine)

Am inceput deci sa planuim o “iesire la vopsit”. Auzind de aceste planuri, ni s-au alaturat si cei de la Asociatia “Promovam Prahova“. Si bine au facut caci a fost ceva de munca iar ajutorul a fost de nepretuit. Scara pe care am avut-o a fost cam mica, vopseaua cam putina si timpul cam scurt, insa oamenii care au lucrat au fost entuziasti si inimosi si pe la 8 seara lucrurile aratau putin schimbate.


Stim ca nu suntem profesionisti si ca lucrarea ar fi putut sa iasa mai bine. Insa, noi ne-am straduit si asa cum ne-am priceput mai bine, am incercat sa schimbam aspectul monumentului.


Le multumim mult mult celor implicati: Iza si Dan, Teodora, Gratiela, Bianca si Andrei.

accutane discount online pharmacy

 

Mai sunt cateva lucruri de facut pe acolo si speram sa existe si un “Episod 2” al actiunii “Paralela 45” in care sa se implice poate si ceva mai multe parti si efectele sa aiba un impact si mai mare…

Pana atunci, daca aveti drum pe acolo, salutati Paralela 45!

 

2013-11-27T16:43:44+00:00 By |11 Comments

11 Comments

 1. […] au renovat si marcat monumentul la paralela de 45 grade latitudinea nordica. Felicitari MICADU (http://micadu.ro/blog/paralela-45/) pentru initiativa! Felicitari voluntarilor pentru toata munca si […]

 2. marius June 23, 2013 at 6:06 am - Reply

  Felicitări!

 3. Ciuchi June 23, 2013 at 8:02 am - Reply

  Bai, felicitari!
  Dati de veste cand faceti episodul 2 sau alte lucruri de genul. Eu m-as baga si cred ca si altii 🙂

 4. Radu June 23, 2013 at 11:26 am - Reply

  Super tare. Bravo !!!

 5. MC June 23, 2013 at 9:34 pm - Reply

  Bravo voua,felicitari Andreea la mai multe initiative de genul si sunt sigura ca vor fi multi voluntari.
  Este nevoie de persoane cu initiativa buna.

 6. Alex Cz June 24, 2013 at 11:02 am - Reply

  Bravo! Frumos. chiar daca scrisul e sui si deloc paralel – se vede ca e facut cu suflet, nu cu tehnica!

  • AlexMD June 24, 2013 at 7:30 pm - Reply

   Haha, hai bai Alexe… Scrisul se vroia “sui”, nu am incercat sa scriem “drept”. Pe de alta parte intr-adevar, distanta nu prea e constanta fata de muchie dar nu am avut la noi nici macar o bucata de ata cu noi 🙂 Ni s-a terminat si vopseaua… deci nici macar nu am termiant.

   Insa nu e bai, data viitoare venim mai pregatiti.

 7. Andrei C. June 26, 2013 at 11:16 am - Reply

  El cred ca se refera la al doilea a, parAlela care pare un pic iesit din rand fata de restul 🙂

 8. Adriana June 26, 2013 at 12:24 pm - Reply

  Felicitari! La cat mai multe actiuni de acest gen, si amatori sunt destui

 9. marc.qene June 26, 2013 at 3:22 pm - Reply

  Uite ceva ce nu stiam. Felicitari!

 10. Costel June 27, 2013 at 6:02 pm - Reply

  Trimete-mi adresa ta(telefon).Vreau sa trimet niste bani pt. asemenea actiuni . Costel

Leave A Comment